Vil du være leverandør af korte erhvervsrettede kurser?

Her kan du læse mere om hvordan du kan ansøge om få et kort erhvervs- eller fagrettet kursus optaget på det Regionale Arbejdsmarkedsråd Hovedstadens (RAR) regionale positivliste.

RAR Hovedstaden (RAR) er et af de otte regionale arbejdsmarkedsråd, der understøtter beskæftigelsesindsatsen på tværs af kommuner. Rådet varetager bl.a. opgaven med at udarbejde den regionale positivliste for den regionale uddannelsespulje. Positivlisten er er en liste med både offentlig udbudte ordinære kurser/uddannelse (fx AMU) og private kurser. 

Den aktuelle positivliste for RAR Hovedstaden kan findes her. 

Hvis et kursus er optaget på positivlisten for den regionale uddannelsespulje, er kurset derfor godkendt til at kunne bevilges efter § 97 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats (se regler længere nede). 

Hvis et kursus er optaget på positivlisten, er der alt andet lige større sandsynlighed for at jobcentret – ud fra en individuel og konkret vurdering - vil bevilge kurset til en ledig borger, da kurset er vurderet til at opkvalificere til stillinger/jobs inden for særlige områder med mangel på arbejdskraft, og hvor der dermed kan være gode jobmuligheder for ledige ved en kort opkvalificering. 

Hvordan får jeg et kursus optaget på listen

Som led i udarbejdelsen af positivlisten tilvejebringer Arbejdsmarkedskontor Øst (Regionalt kontor under Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering) kursusbidrag via høring af: 

  • Uddannelsesinstitutioner ift. offentlig udbudte kurser/uddannelse 
  • Jobcentre og a-kasser ift. privat udbudte kurser 
  • Rådets positivlisteudvalg ift. både offentlige og private kurser 
  • Hovedstadens Rekrutteringsservice (HRS) og Nordsjællands Rekrutteringsservice (NRS) om kurser med henblik på fælleskøb

Det er RAR, der er vurderer og godkender hvilke kurser blandt kursusbidragene, som skal optages på positivlisten. RARs udarbejdelse af positivlisten sker med udgangspunkt i de principper som RAR har opstillet (se RARs gældende principper længere nede). 

Jobcentrene og a-kasserne har mulighed for at indstille private kurser til optag via høringsprocessen. 

Hvis du ønsker at ansøge om at Jobcenter København indstiller dit kursus, som led i høringsprocessen skal du bruge ansøgningsskemaet. 

Høringsprocessen resulterer i et antal kurser, som Arbejdsmarkedskontor Øst behandler og sender til beslutning i RAR. En positivliste er gældende fra 1. april og gælder ét år. RAR kan supplere listen pr. 1. oktober med ekstra kurser på baggrund af den halvårlige arbejdsmarkedsbalance eller løbende forslag fra relevante parter. 

Ansøgningsskema

Ansøgninger skal sendes til bifcfbeskaeftigelsesindsats@kk.dk.

Ansøgninger modtages løbende. Det anbefales dog, at ansøgningerne primært sendes, når  RAR har besluttet hvilke stillingsbetegnelser, der skal ligge til grund for den kommende positivliste. Denne beslutning sker typisk i februar måned (se RARs principper og proces længere nede). 

Ansøgningsskemaet vedlægges som udgangspunkt ved indstilling til RAR. 

Principper for håndtering af ansøgninger

Alle private kursusleverandører, der ansøger Jobcenter København med et fagrettet kursus, der opkvalificerer indenfor én eller flere af de af RAR besluttede stillingsbetegnelser vil – uden yderligere vurdering – blive indstillet til RAR, som led i høringsprocessen.

Det er en forudsætning for at få et kursus indstillet:

  1. At ansøgeren i ansøgningsskemaet fyldestgørende har redegjort for alle obligatoriske oplysninger i ansøgningsskema til Jobcenter København 
  2. At ansøgeren på ansøgningstidspunktet som udgangspunkt har et link til en offentlig hjemmeside med fyldestgørende oplysninger om kursusindhold, kursusdatoer mv.

Det forhold, at Jobcenter København indstiller et privat kursus til RAR er ikke lig med, at Jobcenter København forpligter sig på at samarbejde om køb af kurset til københavnske ledige, hvis et kursus skulle blive optaget på listen.  

Regler, opmærksomhedspunkter og øvrig viden

Vis alle

Opmærksomhedspunkter og gode råd

  • Du kan henvende dig til flere jobcentre eller – a-kasser for at ansøge om at få indstillet et privat kursus til listen. Det antages at chancerne øges for at RAR godkender et kursus, hvis flere kommuners jobcentre / a-kasser har indstillet det samme kursus. 
  • Private kurser på positivlisten er ikke leverandørspecifikke. Det vil sige at alle aktører på markedet kan derfor udbyde (og markedsføre) et kursus på den gældende positivliste, hvis det har samme kursustitel og varighed, som den forefindes på positivlisten under forudsætning af indholdet af kurset er tilsvarende. 
  • Når et kursus meldes ind til positivlisten, er det afgørende at kursets titel og varighed:
    • ikke ændres det næste år, når indmeldingen til positivlisten gælder fra 1. april.
    • ikke ændres det næste halve år, når indmeldingen til positivlisten gælder fra 1. oktober.

      Disse indmeldingskriterier er vigtige, for at jobcentret kan bevillige kurset, og for at den ledige evt. får ret til kurset. Såfremt der sker ændringer i titel og varighed, vil kurset ikke optræde på den gældende positivliste.

  • Den måde jobcentrene (eller ledige borgere) finder en konkret leverandør af en kursustitel på positivlisten er i alt overvejende grad ved en internetsøgning eller at en ledig borger falder over markedsføring, hvorefter en ledig borger søger jobcentret om få bevilget kurset. Informationer på hjemmesiden bør derfor én til én afspejle oplysninger på positivlisten. 
  • Det anbefales at en privat leverandørs hjemmeside indeholder gode beskrivelser af indhold af det fagrettede kursus, hvilke stillingsbetegnelser/jobs/opgaver en jobsøgende vil kunne varetage med/efter opkvalificeringen, planlagte kursusdatoer, praktiske oplysninger, pris mv. 
  • Hvis kurset inkluderer certificering (fx IT-kurser) – hvilket Jobcenter København som udgangspunkt ønsker, da det dokumenterer nye erhvervsrettede kompetencer over for arbejdsgivere - bør det fremgå tydeligt hvilke certificeringer der er indeholdt i den forslåede kursustitel, fx ”Kursus A inkl. certificering i (X, Y, Z)”
  • RAR optager som udgangspunkt kun fagrettede kurser, men der kan i et kursus integreres indhold mht. fx jobforståelse, adfærd på branche- og jobområdet samt personlige kompetencer, hvor det er relevant og hvor det indgår som et delelement i det fagretttede kursus. Det anbefales, at sådanne elementer (og hvorfor de indgår i indholdet) beskrives tydeligt både i ansøgningsskemaet og i det materiale og informationer, der ligger på hjemmeside. 

Regler - Korte erhvervsrettede kurser (regional uddannelsespulje)

Jobcenteret kan bevilge vejledning og opkvalificering i form af korte erhvervsrettede kurser inden for en regional uddannelsespulje (regional positivliste) til en række målgrupper i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, jf. §97 heri. 

En betingelse for at jobcentret bevilger kurset/uddannelse er at kurset skal bidrage til, at borgeren hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse. 

Et kursus skal derfor så vidt muligt være rettet mod beskæftigelse inden for områder, hvor der er behov for arbejdskraft. Derudover skal en af følgende betingelser være opfyldt:  

  1. Kurset fremgår af en regional positivliste for det RAR-område, hvor kommunen befinder sig, eller fremgår på de regionale positivlister i tilstødende RAR-områder til det RAR-område, hvor kommunen befinder sig. 
  2. En arbejdsgiver har erklæret, at borgeren ansættes uden løntilskud umiddelbart efter kurset, er gennemført. Det aftalte kursus skal fremgå af arbejdsgivererklæringen.

Hvis et kursus er blevet optaget af et RAR på en positivliste kan det dermed – pba. af en individuel og konkret vurdering - bevilges til en ledig borger efter § 97 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats. 

Jobcentre tilhørende i RAR Hovedstaden kan derfor også bevilge kurser der fremgår af positivlisten for RAR Sjælland og RAR Bornholm, hvormed de mulige kurser for Jobcenter København reelt set består af kurser på positivlisterne for RAR Hovedstaden samt Sjælland og Bornholm.

Reglerne betyder, at en bevilling af et kort erhvervsrettet kursus/uddannelse efter § 97 til en ledig borger, opfylder borgerens ret – og pligt til at deltage i aktivering senest i borgerens 6. ledighedsmåned. 

Efter de gældende regler modtager jobcentrene 80 pct. statsrefusion af kursusudgiften – indenfor en udmeldt pulje.

RAR Hovedstadens principper for udarbejdelse af positivlisten

Her kan du læse RAR Hovedstadens principper for udarbejdelse af positivlisten (seneste december 2023). 

Principper for udarbejdelse af positivlisten

Arbejdsmarkedsbalancen

RAR beslutter hvilke stillingsbetegnelser, der skal ligge til grund for de kursusbidrag, der kan indstilles fra jobcentrene. Vidensgrundlaget består dels af arbejdsmarkedsbalancen, dels af anden regional viden om mangelområder fra fx RAR positivlisteudvalg. 

Arbejdsmarkedsbalancen viser jobmulighederne fordelt på ca. 1030 stillingsbetegnelser. Arbejdsmarkedsbalancen viser fx, om der er gode eller mindre gode jobmuligheder for sygeplejersker, tømrere, it-medarbejdere mv. i hvert enkelt af de 8 regionale områder. Arbejdsmarkedsbalancen er baseret på statistik om bl.a. ledighed, beskæftigelse og jobomsætning samt surveys med svar for ca. 17.500 afsluttede rekrutteringsforsøg, der belyser evt. rekrutteringsvanskeligheder. 

Det anbefales, at en kursusleverandør løbende holder øje med arbejdsmarkedsbalancens (for Hovedstaden), ikke mindst inden for kategorierne mangel- eller paradoksområder, da det er indenfor disse områder at RAR prioriterer stillingsbetegnelser, jf. deres principper, hvorfor man kan formode hvilke stillingsbetegnelser vil blive medtaget af RAR. På den måde kan en ansøger / leverandør også i god tid planlægge udvikling eller justering af kurser, indsende ansøgning til Jobcenter København, udarbejde og opdatere en god hjemmeside om leverandørens kurser. 

Har din virksomhed et kursus som er på positivlisten?

Vil du gerne i kontakt med os fordi du har et kursus på positivlisten som du gerne vil sælge til en ledig borger eller give os et godt tilbud på? 

Fagligt indkøb videresender ikke salgshenvendelser / markedsføringsmateriale fra konkrete leverandører til vores enheder i Jobcenter København. 

En leverandør kan med fordel henvende sig i relevante a-kasser. Det er dog jobcentre der har myndighed til at bevilge kurser på den den regionale positivliste.

Den måde ledige borgere eller jobcentrene finder en konkret leverandør af en kursustitel på positivlisten er i alt overvejende grad ved en internetsøgning og/eller at en ledig borger falder over diverse former for markedsføring, hvorefter en ledig borger fx søger jobcentret om få bevilget kurset. 

Det anbefales derfor at evt. markedsføring af ens kursus retter sig direkte mod relevante ledige borgere.